MS SQL Server 2017

Megjelent az SQL Server 2017 CTP 2. Kicsit fura, hogy CTP, de már meg lehet venni. Én amúgy is úgy vagyok vele, hogy amíg valamiből ki nem jön az SP2, csak óvatosan vagyok vele.

Tegyük hozzá, nagyon elharapózott az a felfogás, hogy az alkalmazásokat a felhasználókkal teszteltetik. Aztán majd kihoznak egy rakás javítást, ha éppen arról van szó. Szerencsére ez a szerver-termékekkel nincs így, azokat jobban tesztelik.

Ennek ellenére ha simán kijön valami, arra ritkán frissítek azonnal. Legalább az SP1-et megvárom, de az igazi az SP2.

CTP-t meg szinte sosem teszek fel még developer gépre is. Persze, jó az kipróbálni, körülnézni, de ha nagyon ki akarom próbálni, akkor egy virtuális gépre teszem fel. Sajnos vannak rossz tapasztalataim, hogy egy CTP telepítése után az eltávolítás nem ment simán, és egy napos meló volt kigyomlálni mindent, hogy a tényleges, hivatalosan kiadott verzió felmenjen a gépemre.

Vissza az MS SQL Server 2017 CTP 2-re. Eredetileg vNextnek nevezték, de gondolom senkit nem ért váratlanul, hogy átnevezték a szokásos séma szerint. A CTP 2 igazából nem sok igazi újdonságot jelent a CTP 1.4-hez képest. A szokásos bugfixeken felül a (számomra) legérdekesebb a resumable online index rebuilding.

A hivatalos blogbejegyzés, a változások és a letöltési linkek elérhetőek itt.