Mikor és hogyan frissítsd az SQL serveredet?

Meg kell különböztetnünk kétféle frissítést: update és upgrade.

Az update az, amikor ugyanazon a verzión belül egy frissebbre váltasz (pl. hotfix vagy SP), az upgrade pedig mikor egy újabb változatra váltasz (pl. 2012-ről 2017-re, vagy 2008-ról 2008 R2-ere).

Beszéljünk először az update-ről.

Amit sose felejtsünk el: backup minden adatról előtte. Ha valami félresikerül, tudjunk mihez nyúlni, fel tudjuk állítani ugyanazt (vagy nagyon hasonló) állapotot, mint ami a művelet megkezdése előtt volt.

Én személy szerint nem frissítek azonnal, ha kijön valami hotfix, vagy service pack. Megnézem előtte, hogy pontosan mi van benne. Ha olyasmi, amivel az adott szervernek általában nincs gondja, akkor lehet, hogy perpill ki is hagyom. Felesleges olyan miatt frissíteni, amit nem is használunk.

Például ha lenne egy SSRS hotfixem, de az adott szerveren nem is használok SSRS-t, vagy már alapban fel sem tettem, akkor értelemszerű, hogy nem fogom feltenni.

Viszont ahogy írtam, mindig el kell olvasni, miről szól az adott javítás. Lehet, hogy olyasmi, hogy mondjuk SSRS-en keresztül be lehet jönni a szerverre, vagy más rondát művelni rajta, és akkor mégis szükség lehet rá.

Nem lehet egy kaptafát ráhúzni minden frissítésre. Minden alkalommal mérlegelni kell.

Aztán ott van annak a kérdése, hogy az adott frissítést kipróbáljuk-e egy teszt szerveren először. Ez mindenképpen jó ötlet, ha van rá lehetőségünk, tegyük meg!

Az igazi az lenne, ha lenne egy pont olyan szerverünk tesztelni, amilyen az éles. Hangra ugyanaz a szerver, ugyanolyan beállításokkal, ugyanolyan felépítéssel, egészen az oprendszerig és az az alatt futó virtualizációs rétegig, vagy akár a vasig… álmodozom itten, ilyen valószínűleg sehol nincs a világon…

De azért törekedjünk rá, hogy a teszt környezet minél közelebb legyen az éleshez. Teszt telepítés, aztán kicsit meg kell hajtani az adatbázist, írni-olvasni keményen, hogy minél több hiba kiderüljön, ha van.

Aztán imádkozzunk és tegyük fel az élesre is. Sajnos teljesen biztosra nem mehetünk, csak egy ideális világban. Attól meg igen messze vagyunk sajnos…