SQL Saturday #850

A műsor nagyon változatos volt, bár mintha kevesebb előadás lett volna, mint tavaly, de erre nem merek megesküdni. A magyar nyelvű előadások az ígéret szerint elő fognak még kerülni következő SQL Meetupokon is, be lehet pótolni és némelyik előadás slide-jai is letölthetőek már az SQL Saturday oldaláról.

Az első, amit megnéztem Csom Gergelytől a „Building a modern data warehouse and BI solution in Microsoft cloud” névre hallgatott. Nekem hasznos volt, érdekel a téma, bár nem ástam magam bele nagyon. Nagyjából három különféle „szintje” és eszköze van erre az MS-nek, különféle felhasználási feladatokra. Meg persze ott a Power BI, szóval négy.

Második Hangyál Zoltán „A baglyok nem azok amiknek látszanak, avagy mi is az a scan?” előadása volt. Hallottam már pár előadást Zoltántól és itt sem csalódtam: kicsit visszakérdezős, érdeklődős és eléggé mélyre menő előadás volt.

Harmadik Mihail Mateev „Dealing with CosmosDB” előadása volt. Értem én a NoSQL előnyeit, csak személy szerint én szeretem a sémákat, a rendezettséget. Ennek ellenére nagyon szép, amit a DocumentDB-re építve elértek. Az SQL interface meg egyenesen zseniális, szerintem ezzel sok ügyfelet nyerhetnek.

Itt kellett elindulnom hazafele, ezért Tobias Koprowski „SQL Server Security and Vulnerability Assessment in One Hour” és Liviu Ieran „SQL Server – A Developers vs Admins story” előadásáról lemaradtam. Pedig az utóbbi nagyon érdekelt volna, remélem lesz valami feltöltött anyag róla.

Voltak természetesen SQL Saturday szponzorok is, akik nélkül nem jöhetett volna létre, volt ránézésre úgy 150-200 látogató (erre ne vegyetek mérget, nagyon rossz vagyok csoportméret megbecsülésére), volt kaja, ital, ebéd, és voltak sorsolások is, amin különféle előfizetéseket vagy kisebb dolgokat lehetett nyerni.