mssql-cli

Az MSSQL egy ideje elérhető már Windows-tól eltérő rendszereken is és nemrég az mssql-cli is elérhető lett macOS-en és Linux-on is.

Egyébként mi ez, mit tud, mire való, kinek való?

Kezdjük azzal, hogy mi ez: egy open source alkalmazás, amivel MSSQL szerverekhez lehet kapcsolódni és azokon műveleteket végrehajtani. A két legismertebb ilyen alkalmazás az MS világban az SQL Server Management Studio (SSMS) és az Azure Data Studio (ADS), a nagy különbség, ami a nevéből is kiderül: ez parancssoros alkalmazás (command line interface). Semmi csilli-villi ablak, vezérlők, egerezés…

A mit tud kérdéskör érdekes. Azt mondanám, hogy mindent tud, amit scriptb[l el tudunk érni MSSQL-en. Természetesen azzal indul, hogy csatlakozni tudunk egy MSSQL szerverhez, aztán pedig bármilyen SQL parancsot ki tudunk neki adni, amit egyébként bárhol máshol használnánk: adatbázis használat, jogosultságok kezelése, lekérdezések, adat beillesztés, frissítés, objektumok létrehozása, tároltak futtatása, gyakorlatilag az egész DDL, DML, DQL, DCL és DTL a rendelkezésünkre áll.

Van benne history (előzőleg kiadott parancsok listája), syntax highlight (kód kiemelés), intellisense (lehetséges parancsok és/vagy objektumok választhatósága), és hogy egy select eredményét azért ne kelljen percekig bogarászni, megformázza az eredményt, amennyire tudja.

Létezik egy special commands nevű funkciója is, ami tulajdonképpen a shortcut fancy neve ebben az esetben. Vannak beépített shortcutok, mint például a \ld amivel a szerveren levő adatbázisokat tudod kilistázni. A named query részének segítségével pedig query-ket tudsz elmenteni és ezeket később ismét felhasználni, természetesen paraméteresen, ha arra van szükséged.

Következő pontunk, hogy mire való? Mondhatnám a két szélsőség bármelyikét: semmire nem jó és mindenre jó. A valóság szokás szerint valahol a kettő között van. Szerintem főleg adminisztrációra és olyan jobok, tároltak futtatására használható jól és könnyen, amiknek nincs sok kimenete.

Az eredmény kijelzése a limitált képernyőmérettel és a karakteres képernyővel nem jó nagyobb lekérdezések futtatására, mert hiába formázott az eredmény, akkor is nehéz lehet átnézni.

Végül, hogy kinek való? Jó, ezt nem fogom elmondani. Van egy véleményem, és ez az alaklamzás van, akinek bejön, van, akinek nem, ez nagyon egyéni ízlés. Személy szerint ritkán használom, bár volt már eset, amikor semmi máshoz nem fértem hozzá és ez nagyon kézre állt.

Szerintem az elsődleges célközönség a hagyományos adminisztrátorok (ne kövezzetek meg ezért), akik „normál” lekérdezéseket ritkán, vagy egyáltalán nem akarnak futtatni.