Oracle, MSSQL, DB2, MySQL, Postgre, MariaDB…

Melyik a legjobb adatbázis-kezelő?

Definiáljuk, hogy „jobb” meg „legjobb”!

A legelterjedtebb? A leggyorsabb? A legbiztonságosabb? A legrugalmasabb? A leginkább szabványkövető? Több változata létezik? Aminek van valami script nyelve? A támogatás miatt? Amihez bőven vannak toolok? Vagy nincs sok, de ami van, az profi? Lehet felhőzni? Van In-Memory változata? A rendelkezésre állás miatt? Vagy az összes eddigi miatt, amit egy bonyolult értékelési rendszerbe állítunk?

Én ezt nem nagyon tudom eldönteni. Amivel dolgozni kell, azzal kell. Vannak bizonyos okok, ami miatt valamit választok (például egy standalone asztali alkalmazáshoz biztosan nem Oracle lesz), de hogy egy meglevő (jobb-rosszabb) rendszernél azt mondjuk, hogy „jajj, pedig ha ez XY-ban lenne, akkor minden gondunk megoldódna”, az szerintem simán hülyeség.

Mindegyik nagy (és kisebb) adatbázis-kezelőnek vannak előnyei és hátrányai, akár a fenti listát nézzünk, akár bármi más tulajdonságát. Ha más adatbázis-kezelőn lenne egy adott alkalmazás, akkor annak a hülyeségeivel kellene megküzdeni. Az élet már csak ilyen.

Szerintem egy ilyen kérdést csak hit alapján lehet megválaszolni. A hit meg hasznos dolog, de amikor ott állsz egy probléma előtt és meg kell oldanod, akkor nem árt, ha nem azzal foglalkozol, amit hiszel, hanem ami van.

Tehát, ez hitkérdés. Indulhat a harc! Mortal Kombaaaaaaaaaaaaaaat!