Tranzakciós adatok vagy BI adatok?

Ma kikényszerítették belőlem, hogy közvetlenül feldolgozatlan tranzakciós adatokból készítsek BI felhasználásra adatokat.

A lényege az volt, hogy közvetlenül a tranzakciós adatbázisból szerettek volna adatot kapni az ügyfelekről. Az olyan részek, hogy mi van az adatlapján, milyen üzletkötő kapcsolódik hozzá és hasonlók még rendben vannak. Egy lekérdezés, kicsit bonyolítva.

Aztán jöttek olyan oszlopok, hogy vásárlási hajlandóság az utolsó 3 hónapban, az utolsó 6 hónapban, 12 hónapban, és annál régebbiek. Mindezt azonnal számolva a lekérdezés futtatásakor. Ez előfeldolgozás nélkül már nem lesz az igazi, de természetesen még megoldható.

Eddig csak húztam a számat, de bedobták, hogy a lista végére még tegyem be a vásárlási hajlandóságot a webáruház fő kategóriáira és a fenti időintervallumokra bontva.

Egy sima listáról van szó, nem valami szofisztikált adatlapról, hanem egy ügyfél-egy sor felépítésű listáról. Az ilyen adatokat nem szokás közvetlenül a tranzakciós adatokból leszedni. Plusz nehézség, hogy ha bármit is változtatni kell benne, esetleg tovább bővíteni, akkor az plusz meló.

BI? OLAP? Cube? Neeeeeeeeeeeem, inkább írjunk rá egy szörnyeteget. Az okokba most nem megyek bele, de szerintem annak is eljön majd az ideje.